суботу, 29 листопада 2014 р.

3 опр(ТОИ)

Тема уроку: Робота з вікнами та аркушами книг. Введення та редагування даних. 

Навчальна мета: навчити учнів працювати з вікнами та аркушами книг, зокрема перейменовувати аркуші, додавати та видаляти аркуші; навчитись вводити та редагувати дані в комірках таблиці. 

Виховна мета: виховувати культуру учнів, увагу, акуратність, дисциплінованість; Розвивальна мета: розвивати мислення, уміння формулювати та висловлювати власну думку, правильно вести конспекти. 

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. 
Вид уроку: комбінований урок. 
Обладнання: Комп'ютери. 
Структура уроку 
1. Організаційна частина. 
2. Формулювання теми уроку. 
3. Повідомлення нового матеріалу. 
4. Практичне заняття. 
5. Підведення підсумків уроку. 
6. Домашнє завдання 

Хід уроку 
I. Організаційна частина. 
Доброго дня! Сідайте, будь-ласка, на свої місця. Хто в нас сьогодні черговий? Назвіть, будь-ласка, відсутніх. 
II. Формулювання теми уроку
— На сьогоднішньому уроці ми навчимось працювати з вікнами та аркушами книг, зокрема перейменовувати аркуші, додавати та видаляти аркуші; навчимось вводити та редагувати дані в комірках таблиці. Тож відкрийте свої зошити і запишіть сьогоднішнє число і тему уроку: «Робота з вікнами та аркушами книг. Введення та редагування даних.» 
Урок побудуємо таким чином, запишіть план. 
1. Робота з вікнами та аркушами книг. 
2. Введення та редагування даних. 
III. Повідомлення нового матеріалу. 
1. Робота з вікнами та аркушами книг. 
Кожна робоча книга складається із пронумерованих аркушів (Аркуші, Аркуш2, ...) і розмічених сіткою ліній. Імена аркушів відображаються на вкладках у нижній частині вікна над рядком стану. Кожен аркуш складається із комірок. 

Комірка — це мінімальний елемент електронної таблиці. Вона має адресу, яка складається з імені стовпця й імені рядка, на перехресті яких розташована дана комірка. 

Рядки нумеруються арабськими цифрами (1, 2, 3, ...), а стовпці літерами латинського алфавіту (А, В, С, D ..., АА, АВ, ...). Максимальне число стовпці на аркуші - 256. Максимальне число рядків також обмежене і дорівнює 65536. 

Працюючи з книгою користувач може переходити з одного аркуша на інший. Для цього клацають мишею по ярлику відповідного аркуша. Той аркуш, що у даний момент відкритий у вікні  Microsoft Excel, називається активним. Вкладка активного аркуша підсвічена яскравіше інших вкладок. 

Для роботи із аркушами можна використовувати контекстне меню аркуша. 

Microsoft Excel за замовчуванням надає всім аркушам імена Аркуші, Аркуш2, ... При потребі імена аркушів можна змінювати. Для цього необхідно двічі клацнути по ярлику аркуша або навівши на нього курсор миші натиснути праву клавішу і ввести нове ім'я. 
Нова робоча книга в Microsoft Excel 2007 містить за замовчуванням три аркуші. Звичайно їх кількість можна при потребі змінити. Для збільшення кількості листів необхідно викликати контекстне меню ярлика і вибрати команду Додати. 

Для видалення аркушів із книги викликають контекстне меню, аркуша який необхідно видалити і вибирають відповідну команду. 

Microsoft Excel дозволяє змінювати порядок розташування аркушів. Для цього використовують контекстне меню або ліву кнопку миші (простим перетягуванням). Можна також змінювати колір ярликів аркушів. Ця команда виконується через контекстне меню. 

2. Введення та редагування даних. 
Дані в поточну комірку можна вводити безпосередньо на аркуші або в рядок формул. 

Якщо дані вводяться безпосередньо в комірку, то після натиску клавіші Enter чи клавіші управління курсором вони замінять попередній вміст комірки. Для завершення вводу можна також клацнути мишею за межами комірки або на кнопку Вводу (зелена галочка), яка з початком редагування автоматично відобразиться зліва від рядка формул. 

Для відміни вводу слід натиснути клавішу Esc або клацнути мишею на кнопці Відміна (червоний хрестик), яка з початком редагування автоматично відображається зліва від рядка формул. 

Дані також можна вводити в так званому режимі редагування в комірці, який активізується по натиску клавіші F2 або по подвійним клацанням миші. В цьому режимі клавіші керування курсором служать для переміщення по даним комірки і не призводять до завершення редагування. 

Якщо активний режим редагування в комірці, то при натиску клавіші Delete видаляється символ, який розміщений справа, а при натиску клавіші Backspace - зліва від курсору вводу. Якщо режим редагування не включений, то натиск однієї із цих клавіш приведе до видалення вмісту комірки в цілому. 

Для швидкого заповнення поточної клітинки вмістом комірки, яка розміщена зверху, слід натиснути комбінацію клавіш Ctrl+D. 

Для швидкого заповнення поточної комірки вмістом комірки, яка розміщена знизу, слід натиснути комбінацію клавіш Ctrl+R. 

IV. Практичне заняття: 
1. Додайте до книги три нові листи. 
2. Перейменуйте листи таким чином, щоб вони мали імена серпень, вересень, жовтень і т.д.. 
3. Перемістіть третій лист так, щоб він став останнім. 
4. Вилучіть п'ятий лист із книги. 
5. Ведіть в комірку А5 деякий текст. 
6. Скопіюйте його до комірки В4. 
7. Видаліть вміст комірки А5. 

V. Підведення підсумків уроку. 
Ну що ж, ми сьогодні з вами досить непогано попрацювали, здобули основні поняття табличного процесора та електронної таблиці, розглянули їх застосування. 
— Хто ж нам нагадає, що таке табличний процесор? 
— Що таке електронна таблиця? 
— Де і для чого, вони використовуються? 
На мою думку мети нашого сьогоднішнього заняття досягнуто. 
Чи є в когось до мене запитання? 

VI. Домашнє завдання 
Продовжити знайомство з електронними таблицями ( в кого є дома комп'ютер). 
До побачення!!! 
Урок завершено. 
Дякую за увагу!

1 коментар:

  1. Табличний процесор - це програма для редагування, опрацювання та зберыгання документів у вигляды таблиць
    Електорнна таблиця - це програма для обчислення данних поданих у вигляді таблиці
    Електронні таблиці застосовуються в бухгалтерії для автоматизації процесу обчислення бухгалтерських данних

    ВідповістиВидалити