пʼятницю, 19 грудня 2014 р.

3 опр(ТОИ)

Лабораторна робота №6

Тема:  Робота з таблицями
Мета: практично використати навики створення таблиць, форматування таблиць.
Постановка задачі: створити дві таблиці з даними вашої групи, одну заповнити успішністю вашої групи, а другу – особовими даними.
Необхідне програмне забезпечення: Windows XP, Word 2010.
Завдання:
1.     На першій сторінці вашого документу створіть таблицю на 5 стовпців. Рядків повинно бути стільки, скільки учнів у вашій групі і один рядок для заголовку. 1й стовпець – прізвище, 2й - імя, 3й  - по-батькові учня, 4й - адреса, 5й  - телефон.
2.     Зовнішні границі таблиці зробіть подвійною лінією. Границі заголовку таблиці оформіть на свій розсуд. Данні відформатуйте використовуючи «Заливку». Все це – не використовуючи автоформату.

3.     Створіть другу таблицю. Заповніть її даними успішності вашої групи. 1й – стовпець назвіть «Прізвище та ініціали» і заповніть даними вашої групи, інші стовпці назвіть іменами предметів та заповніть відмітками учнів, в останньому стовпці вкажіть середній бал учня.
4.     Встановіть границі таблиці відмінні від попередньої.
Теоретичні відомості
                              I.      Створіть таблицю одним із способів:
1.     Натисніть на кнопці «Добавити таблицю» стандартної панелі інструментів. При цьому розкриється маленька решітка, яка являє собою строчки та стовпці таблиці. Оберіть необхідне число строчок та стовпців, перетягуючи по решітці указатель миші, і обрані елементи решітки зафарбуються в чорний колір. Обрав необхідне число строчок та стовпців, натисніть на правій нижній комірці. Таблиця буде створена автоматично.
Примітка: Частіше використовується для створення маленьких таблиць
2.     Таблицю можна створити, обравши ТаблицяèНамалювати таблицю. При виборі цієї команди указатель миші зміниться на ручку, з допомогою якої просто намалюєте рядки та стовпці таблиці, як на звичайному листі паперу.
Примітка: Частіше цей спосіб створення таблиць використовують для створення  нестандартних таблиць, тобто з різним числом стовпців у різних рядках або таблиць з рядками і стовпцями різної довжини та ширини.
3.     Ще один спосіб створювання таблиць: команда ТаблицяèДодати èТаблиця, яка відкриває діалогове вікно «Вставка таблиці». У верхній частині діалогового вікна задайте число строчок і стовпців таблиці. У другій частині визначте  автопідбір ширини стовпців.
a)    «Постійна» (Встановлюється Word автоматично) – стовпці не стають ширші, а якщо значення яке вводиться перевищує вказану ширину, комірки стають вищими.
b)    «По ширині вікна» - ширина таблиці може змінюватися, не виходячи при цьому за границі встановлених полів сторінки.
c)     «За змістовністю» - колонки розширюються до такої степені, щоб вмістити всю введену в них інформацію.
                           II.      Додайте границі таблиці одним із способів:
1.     Щоб додати просту границю, виділіть таблицю, натисніть на стрілці вниз праворуч від кнопки «Зовнішні границі» на панелі інструментів «Форматування». Оберіть потрібний елемент з меню (границю яка вам подобається).
2.     Щоб додати більш складний формат границі натисніть: ФорматèГраниці і Заливка. Використовуйте вкладку «Границя». У полі «тип границі» оберіть «Рамка». Оберіть тип лінії, оберіть колір та ширину лінії. Натисніть ОК.
                       III.      Додайте до документу заливку, попередньо виділивши стовпець або строчку:
1.     Натисніть на стрілці вниз праворуч від кнопки «Заливка» на панелі інструментів «Форматування» та виберіть колір з меню.
2.     ФорматèГраниці і Заливка. Оберіть вкладку «Заливка»: оберіть колір, який ви використовуєте для заливки обраного тексту (Щоб використати усі кольори, які підтримує комп’ютер і монітор, натисніть кнопку «Інші кольори»). В області «Узор» зі списку «Тип» оберіть узор.

                       IV.      Аналогічно створіть другу таблицю і встановіть її зовнішні границі.

16 коментарів:

  1. Завдання виконала, результати продемострую на уроці)

    ВідповістиВидалити