четвер, 10 березня 2016 р.

4 опр(ОАТП) Введення даних

Введення даних

Для введення вихідних даних в мові Pascal використовується оператор read (читати), що має вигляд:
Read(список змінних);
в якому список змінних складається з скінченого числа змінних, що розділені комами. При цьому змінні в спискові можуть бути різних типів. Наприклад:
Var A: integer;
B: real;
Alfa: char;
. . .
read(A,B,Alfa);
Відмітимо, що оператор read, а також readln, write та writeln (див. нижче) не є операторами в звичайному розумінні, а звернення до стандартних процедур введення/виведення.


При виконанні оператора read програма призупиняє свою роботу, та чекає введення даних з клавіатури. Дані, що вводяться, розділяються хоча б одним пропуском. При введенні більшої кількості даних, ніж потрібно, приймається стільки даних, скільки змінних стоїть у спискові. Введення даних необхідно завершити натисканням на клавішу Enter. Вхідні дані перетворюються у відповідне внутрішнє представлення та присвоюються змінним. Якщо вводяться символьні дані, то кожна буква подає сама себе і пропуски подаються як символи. Змінна в спискові та значення, що їй відповідає, повинні бути одного типу (для змінних типу real можна використовувати цілі числа).
При введені даних можна використовувати оператор readln, що має вигляд:

Readln(список змінних);
Цей оператор, після того як введено всі дані списку, здійснює перехід до наступного рядка. Якщо список в операторі readln відсутній, то введення даних не відбувається, програма зупиняє свою роботу, і тільки після натискування на клавішу введення відбувається перехід до наступного рядка.
Зауваження. В операторах read чи readln не можна використовувати змінні булевого типу.
Наведемо приклад. При наявності в програмі опису
Var
A,B : integer;
X,Y : real;
і оператора
read(A,B,X,Y);
вхідні дані можна ввести так:
6 –87 -9.706e-8 8.0506E11
Виконання оператора введення у цьому випадку рівносильне виконанню чотирьох операторів присвоювання:
A:=6;
B:=-87;
X:=-9.706e-8;
Y:=8.0506E11;


5 коментарів: